KIK - i projekt "Pallipõnni lasteaia lapsed puhta vee avastusretkedel" PDF Prindi Saada link

KIK väike

Pallipõnni lasteaia 5 aastased lapsed osalevad 2017-2018 õppeaastal keskkonnateadlikkuse projektis "Pallipõnni lasteaia lapsed puhta vee avastusretkedel", mida rahastab KIK. 

 

Projekti eesmärk on tõsta laste teadlikkust keskkonnahoiust ja säästvast tarbimisest. Kujundada hoiakuid puhtast joogiveest kui loodusväärtusest.

Projekti tegevusena osalesid lapsed kolmes erinevas keskkonnateadlikkust, loodushoidu ning vee säästlikku tarbimist käsitlevas aktiivõppeprogrammis, mille tulemusena valmistavad kõik projektis osalevad rühmad 2017 aasta oktoobris postrid teemal "Puhas vesi meie rikkus", millega propageeritakse lasteaias puhta vee tähtsust. Aktiivõppeprogrammides osalemine toetab lapse loomulikku huvi ümbritseva keskkonna tundmaõppimisel ning aitab paremini mõista keskkonnahoiu, säästva tarbimise ja puhta vee olulisust. Aktiivõppe programmid viis läbi MTÜ Loodusring.

Jätkutegevustena külastatkse 2018 aasta jaanuarist kuni märtsini Tallinna Veepuhastusjaama, aprillis 2018 toimub vee teemaline loovtööde näitus lasteais ning juunis 2018 veeteemaline õuesõppe päev.

 Projekti tegevused:

Aktiivõppeprogramm "Elamused Keila - Joal" 18. september 2017

Keila juga kuulub Eesti suuremate ja ilusamate jugade hulka. 2,5 tunnise programmi kestel uurisid lapsed, mis on juga, tehti juttu vee - elanikest ja hüderoenergia kasutamisest ning tutvuti lähikonna veekogude ja loodusega. Keila jõel vaadeldi veevoolu ja üheskoos jõuti järeldusele, et veel on väga suur jõud. Lapsed said teada, mis on hüdroenergia ja kuidas seda toodetakse. Enne lasteaeda tagasi sõitu tehti peatud Hüdroeneriajaama juures.

kik3 keila-joa1 keila-joa2

Aktiivõppeprogramm "Nõiakaevu saladused" 19. september 2017

Tuhala karstialal, kus põimuvad nii esivanemate uskumused kui teaduse seisukohad, tutvusid lapsed karstialaga. 2,5 kilomeetri pikkusel matkarajal uuriti kõiki tüüpilisi karstivorme.

Lapsed said teada, mis on koobas, org, lehter, nõugu, järv ja allikas. Lisaks räägiti kivimitest, veest, looduse- ja keskkonnakaitsest ning keskkonna jätkusuutlikust arengust. Sauga Siniallikatel jälgiti põnevusega, kuidas rohekas - sinine vesi allikast üles tõuseb.

kik4 tuhala tuhala2

 Aktiivõppeprogramm "Veeteema Tallinna lähistel" 20. september 2017

2,5 tunnisel veeteemalise õppeprogrammi käigus Tallinna lähistel räägiti lastele veest, selle omadustest, kasutamisest, eripäradest ja vee - elustikust. Jälgiti vetevoolu Keila - Joal, Türisalu joal ja Treppojal ning tutvuti Vahi joaga Vääna jõel.

 

kik2 kik1 veeteema veeteema3 veeteema4 veeteema5 veeteema6

 Vee teemaline vestlusring lasteais

24. oktoobril 2017 külastas lasteaeda AS Tallinna Veest Maris Pever, kes viis lastega läbi vestlusringi joogivee tootmisest ja reovee puhastamisest. Eesmärgiks oli tõsta laste huvi ja teadlikkust veest ja säästvast arengust ning toetada keskkonnateadlikku ja vastutustundlikku mõtteviisi.

Veeteemalises vestlusringis räägiti lastele veeringlusest ja vee säästlikust tarbimisest. Lastel oli võimalus aktiivselt kaasa rääkida ja arutleda.

  vestlusring vesi

Veeteemalised postrid teemal "Puhas vesi meie rikkus".

  plakat1 plakat2 plakat3 plakat4

 

Projekti tulemusena on laste teadlikkus keskkonnahoiu ja säästva tarbimise olulisusest suurenenud ning see aitab kaasa laste keskkonnasõbralikule ja keskkonda väärtustavale ning vastutustundlikkule käitumisele. Lasteaias jälgitakse kraanivee kasutamist, mille kaudu vähendatakse vee tarbimist. Lapsed mõistavad puhta vee olulisust ja oskavad seda väärtustada.

 

 

Viimati uuendatud 27.10.2017